Balkon Çiçekleri Nedir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ev, balkon veya ofisinizde çiçek yetiştirmek kaliteli zaman geçirmenize, mutlu hissetmenize yardımcı olmaktadır. Tıpkı yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da çiçek yetiştirmek, rengârenk çiçeklerle evinizi, ofisinizi süslemek mümkün. Ev içerisinde ve özellikle de balkonunuzda çiçek yetiştirmek istediğinizde uyum sağlayacak çiçek çeşitleri bulunmaktadır.

0
40

Ev içerisinde ya da balkonda çiçek yetiştirmek kaliteli zaman geçirmenize, mutlu hissetmenize yardımcı olmaktadır. Tıpkı yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da çiçek yetiştirmek, rengârenk çiçeklerle evinizi süslemek mümkün. Ev içerisinde ve özellikle de balkonunuzda çiçek yetiştirmek istediğinizde edinmeniz gereken belli başlı çiçek çeşitleri bulunmaktadır. Çiçek bakımı zevkli bir uğraşıdır fakat emek verilmesi gereken zor bir iştir. Ev, ofis ve balkon çiçekleri ortama hem doğal bir hava katacak hem de dekorasyonunuza renk katmaya yardımcı olacaktır.

Çiçek Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1.Işık

Çiçek bakarken dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken durumlardan ilki ışıktır. Çiçeğinizin cinsine göre güneş ışığını mı, gölgeyi mi yoksa karanlığı mı sevdiğini öğrenerek ona uygun ortamı seçebilirsiniz. Balkon çiçekleri genellikle ısıyı ve ışığı seven çiçek türlerindendir. Bazı çiçekler ise balkonda yetiştirilseler de doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu yüzden çiçek seçimi yaparken ortamın ona uygun olduğundan emin olmalısınız.

2.Sıcaklık

Işık kadar sıcaklık da önemli olan bir diğer unsurdur. Çiçeğinizin hangi sıcaklıkları sevdiğinizi bilmek önemlidir. Balkonunuzda ya da evinizin herhangi bir köşesinde bakımını yapacağınız çiçekleri çok fazla sıcak tutmamanız gerekmektedir. Aynı zamanda soğuk sevmeyen çiçekleri soğuk havaya maruz bırakmak da ona zarar vermektedir.

3.Sulamak

Her canlı için su hayati değer taşımaktadır. Çiçeğinizi doğru zamanda ve doğru aralıklarla sulamak da onun büyümesine, gelişmesine yardımcı olur. Çiçeğinizi seçerken hangi aralıklarla sulanmasını gerektiğini de öğrenmelisiniz. Zamanla kendi sulama rutininizi de oluşturabilirsiniz.

Sulama sıklığı da oldukça önemlidir. İhtiyacı olmadığı halde çiçeğinizi sık sık sularsanız köklerinin zarar görmesine neden olabilirsiniz. Sulama yapmadan önce mutlaka toprağın ıslak olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Balkonlarınızı Süsleyecek Rengârenk Balkon Çiçekleri

Yaz kış demeden balkonda vakit geçirmeyi seven biriyseniz dekorasyona da önem verilmesi vaktinizin keyifli geçmesine yardımcı olur.

Kasımpatı

Kasımpatı, bir diğer adıyla krizantem balkon çiçekleri arasında en sık tercih edilen sonbahar çiçeklerindendir. Kasım aylarında çiçek açmaya başlayan kasımpatı 50 ile 150 cm arasında uzunluğa sahiptir. Kasımpatının bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Saksı içinde büyütmeye oldukça elverişli olan bu çiçek güneş ışığını doğrudan almayı sevmez. Bu yüzden balkonunuzda kasımpatı yetiştirecekseniz çiçeğinizi yarı gölgeli bir konuma koymalısınız. Böylece kasımpatı çiçeklerini daha gür açacaktır. Zaman zaman doğal gübreyle destekleyebileceğiniz kasımpatının rüzgârlı havalardan korunması gerekmektedir. Şiddetli rüzgârlarda yıpranan çiçek yaz aylarının başında da çiçeklenebilir.

Çuha Çiçeği

Evlerde, ofislerde ve iş yerlerinde bakılmak için tercih edilen Çuha çiçeği renkli çiçekleriyle ılıman iklim seven çiçek çeşitlerindendir. Bol ışıklı ortamlarda rahatlıkla büyüyüp gelişen çiçek, direkt güneş ışığını sevmemektedir. Az ışıkta kalmaması gereken bu çiçek yeteri derecede ışık alamadığı müddetçe zarar görüp sararmaktadır.

Tıpkı diğer çiçekler gibi Çuha çiçeğine de toprağı kurudukça su verilmelidir. Toprağın kuruyup kurumadığını anlamak için parmağınızla toprağa bastırarak nem miktarını anlayabilirsiniz. Sulamada rutin oluşturmak da önemlidir. Yaz aylarında haftada iki kere sulayabileceğiniz gibi kış aylarında haftada bir kere sulamanız yeterlidir. Kasımpatı gibi Çuha çiçeğini de sürekli ve şiddetli rüzgâr alan yerlerden uzak tutmak önemlidir. Pencere ve kapı ağzı gibi hava akımının sürekli olduğu yerlerde saksınızı bulundurmamalısınız.

Çiçekler Balkonunuzun Doğal Dekorasyonu

Atatürk Çiçeği

Balkon çiçekleri arasında kırmızı rengi ile göz dolduran Atatürk çiçeği, yılın 4 ayı doğru bakımla birlikte güzelliğini gözler önüne sermektedir. Sonbahar ve kış aylarında çiçek açmaktadır. Uzun süre boyunca solmayan çiçek, aydınlık bir odada bulunmalıdır. Direkt güneş ışığı almaktan hoşlanmamaktadır. Farklı sıcaklık derecelerinde değil oda sıcaklığında daha verimli olan Atatürk çiçeğini toprağı kurudukça sulamak gelişimine katkı sağlamak anlamına gelmektedir. Sık sık sulamak ya da uzun süre boyunca toprağını kuru bırakmak da çiçeğin solmasına neden olmaktadır.

Kış Sümbülü

Sümbül, soğanlı bitkiler arasında yetiştirilmesi ve bakılması en kolay çiçeklerden biridir. Balkon çiçekleri arasında belki de en yumuşak renklere de sümbül çiçeği sahiptir. Sonbahar zamanında hava serinlemeye başlayınca soğanları kök vermeye başlayan Sümbül, sonbaharda ya da kış aylarında ekildiğinde sulanmalıdır. Sonraki sulamalarınız diğer çiçeklerde olduğu gibi toprak kuruluğuna bağlı olarak yapılmalıdır. Daima soğuklarda bulundurmanız gereken bu çiçek çeşidi Şubat aylarından sonra mutlaka soğuk ama güneş gören bir alanda tutulmalıdır. Çok iyi güneş almaları gerekmektedir fakat direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Özellikle öğle vakitlerinde direkt güneş ışığı almadığından emin olmalısınız. Yaz aylarında tamamen kuruyan bitkiyi gölge olan bir yerde bulundurmalısınız. Sonbahar gelene kadar yine rutin sulamanıza devam ederek çiçek açmasını bekleyebilirsiniz.

Açelya

Doğada farklı alanlarda yetişebilen Açelya, kırmızı, turuncu, sarı, pembe ve beyaz olmak üzere farklı renklere de sahiptir. Açelya yetiştirirken toprak seçimine ekstra dikkat etmelisiniz. Organik maddeler bakımından zengin olan toprak çeşidini kullanırsanız Açelya daha sağlıklı olacaktır. Bu bitki türü diğerlerine nazaran nemli toprakları daha çok sever. Fakat yine de çiçeğinizi aşırı sulamadan kaçınmalısınız. Toprağı kontrol ederek nemli olup olmadığını anlayabilir, nemlilik hissettiğiniz takdirde sulama işlemini yapmaktan vazgeçebilirsiniz. Toprak nemli kaldığı sürece çiçeğinizi sulamaya gerek yoktur. Açelya, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Yine de çok karanlık yerlerde de verimli bir şekilde büyüyemez. Aydınlık alanlarda çiçeğiniz rahatlıkla gelişebilir.

Ev, bahçe ve ofis ile ilgili diğer yazılarımıza göz atmak isterseniz sitemize bir göz atmanızda fayda var!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz