Kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmak oldukça kolaydır. Soğuk günlerde içinizi ısıtacak birçok içecek çeşidi bulunmaktadır. Salepten tutun sıcak çikolataya kadar tüketebileceğiniz farklı ürün çeşitler mevcuttur. Bitki çayları ve bitki çayı çeşitleri de kış aylarında rahatlıkla tüketebileceğiniz sıcak içecek kategorisine dâhildir. Aslında yaz kış fark etmeden bitki çaylarını sık sık tüketebilirsiniz. Kış aylarında özellikle hastalıklardan korunmak isteyebilirsiniz. Hastalığa yakalandığınızda da çabucak iyileşmek için damak zevkinize uygun çaylara göz atmalısınız.
İçerikler
Bitki Çayı Çeşitleri
Bitki çayları hastalıkları atlatmaktan ziyade gün içerisinde zinde kalmanıza da yardımcı olmaktadır. İş yerinde motiveniz düştüğünde, kendinizi yorgun hissettiğinizde ya da ders çalışırken enerjiniz düştüğünde bir bardak bitki çayı tüketerek güne kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bitki çayı faydaları saymakla bitmez. Her bitkinin vücuda farklı bir faydası bulunmaktadır. Metabolizmanızı hızlandırmak için ya da mikroplardan kurtulmak için çeşit çeşit bitki çayları bulunmaktadır. Kış aylarında tüketebileceğim hangi bitki çayı ne işe yarar diye merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Hem Uykusuzluk Hem de Öksürükle Savaşın!
1.Ihlamur
Ilıman iklimlerde yetişen ağaç formundaki bu bitkiden elde edilen çay kurutulmuş yapraklardan hazırlanmaktadır. Ihlamur çayını isterseniz kış günlerinde sıcak bir şekilde yaz aylarında ise soğuk olarak tüketebilirsiniz. Çiçeksi tadı ile ön plana çıkan bu ürün A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, P vitamini ve mineral barındırma açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ıhlamurun içerisinde pek çok vücut fonksiyonuna katkıda bulunan manganez bulunmaktadır. Kemik gelişimine katkı sağlayan kalsiyum benzeri mineraller de çayın içerisinde yer alır.
Stres ve endişeyi azalttığı bilinen ıhlamur migren, romatizma, öksürük, bronşit gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Sindirim sistemine de katkısı bulunmaktadır, bağışıklık güçlendirici özelliği sayesinde de hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirir. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan öksürük, bronşit gibi hastalıklarda mutlaka doktorunuza danışarak günde 2 bardak gibi belirli ölçülerde bitki çayı çeşitleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
2.Nane Limon
Kendinizi enfeksiyonlara karşı korumak istiyorsanız nane limon tüketmeye özen göstermelisiniz. Boğazı yumuşatmak, öksürük krizlerinin önüne geçmek için bir bardak nane limon çayına şans verebilirsiniz. Grip olduğunuzda, soğuk algınlığına yakalandığınızda bu çayı düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk gibi günlük hayatınızı etkileyecek durumlardan çabucak kurtulabilirsiniz. İster gün içerisinde çalışırken ister uyumadan önce bir bardak yumuşak aroması ve limonun ferahlatıcı birleşimiyle harmanlanan bitki çayı ile keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Sindirim Sistemine Yardımcı Metabolizma Hızlandırıcı Çaylar
3.Rezene
Maydanozgiller familyasına ait olan rezene yoğun bir aromaya sahiptir. Sindirim sistemini destekleyici yapısı sayesinde sindirim sistemi sorunlarınızda rahatlıkla tüketebileceğiniz sıcak içeceklerden biridir. Bağırsak hareketlerinizi düzenlediği için yemeklerden sonra bir bardak çay içebilirsiniz. Kas ağrılarınız var ise rezene çayı sayesinde kaslarınızı gevşetebilir ve ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Tıpkı yeşil çayda olduğu gibi rezene çayı da metabolizma hızlandırma özelliğine sahiptir. Yemeklerden önce tüketeceğiniz bir fincan çay ile açlık hissinin duyulmamasını sağlayabilirsiniz.
4.Zencefil
Doğadan bitki çayları denildiğinde akla gelen zencefil çayını hem sıcak hem de soğuk olarak istediğiniz formda tüketebilirsiniz. Çay olarak tüketilmesinin yanı sıra baharat olarak oldukça rağbet gören bu ürünün içerisinde B3, B6, C ve K vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminlerin yanı sıra zencefil çayının içerisinde demir, potasyum, fosfor ve çinko da bulunmaktadır. Rezeneyle benzer görevlere sahip olan zencefil de bağırsakları güçlendirme özelliğine sahiptir. Kusma ya da mide bulantısına da iyi gelen bu ürünü solunum güçlüğü çektiğinizde de tüketebilirsiniz. Zencefil çayı yapmak istediğinizde ister kök zencefili kullanabilir isterseniz de toz zencefille de çay yapabilirsiniz.
Zihinsel ve Fiziksel Etkiye Sahip Bitki Çayı Çeşitleri
5.Kuşburnu
Taze ya da kuru olarak tüketebileceğiniz bu ürünü çay, marmelat gibi farklı çeşitte de tüketebilirsiniz. Vücudunuzun hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Aynı zamanda kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı dirençli olmak için de günde bir bardak kuşburnu çayı tüketmelisiniz. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı yapısı sayesinde mevcut diyabet hastalarının gün içerisinde rahat olmasını sağlar. Bitki çayı çeşitleri arasında en sık tercih edilen bu çay kronik enfeksiyonlara, eklem ağrılarına, otoimmün hastalıklara da iyi gelmektedir.
6.Hibiskus
Bitki çayı çeşitleri içerisinde en popülerlerinden biridir. Hibiskus çayı genellikle diyet listelerine eklenen sıcak içeceklerdendir. Metabolizma hızlandırmanın, yağ yakımını desteklemenin ve iştah kapatıcı özelliğinin yanı sıra sizi hastalıklara karşı da korumaktadır. İyi kolesterolü destekleyen bu çay, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Uykusuzluk sorunlarınıza iyi gelen bu ürün aynı zamanda stres seviyenizi de en aza indirmektedir. Gergin ve yoğun bir gün geçirdiyseniz hibiskus çayı tüketerek rahatlayabilirsiniz. Böylece bu çay hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olmaktadır.