Her Mevsimin Kurtarıcısı: Bitki Çayları

Bitki çayları her mevsimde içilen içeceklerdendir. İsterseniz sıcak bir şekilde isterseniz de soğuk bir şekilde bitki çayı tüketebilirsiniz.

0
124

Bitki çayları, çeşitleri otların, bitkilerin ve baharatların sıcak suda demlenmesinden ya da kaynatılmasından dolayı ortaya çıkan bir içecek türüdür. Bitki çayının Guangdong eyaletinde uzun bir geçmişi bulunmaktadır. Uzunca bir geçmişi bulunan bitki çayı pek çok şeye iyi gelmektedir. Sıcak ya da soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.

İçerikler

Bitki Çayı Çeşitleri

Bitki çayları çok çeşitlidir. İstediğiniz her bitkinin çayını kolaylıkla bulabilirsiniz. Bitki çayları üç gruba ayrılmaktadır.

  • Yaprak Çaylar
  • Kök Çaylar
  • Çiçek Çaylar

Yaprak çaylar, günlük hayatımızda da çok fazla tükettiğimiz bitki çaylarındandır. Sabah kahvaltılarında ya da akşam yemekten sonra başka bir deyişle günün her saati tükettiğimiz siyah çay bu gruba girer. Bunun yanı sıra diyet listelerinde çokça gördüğümüz yeşil çay da yaprak çaylar grubuna girmektedir. Siyah çay ve yeşil çayın yanı sıra ıhlamur da kış aylarında çokça tüketilir. Fesleğen, biberiye ve defne gibi yapraklarında çayları yapılmaktadır.

Kök çaylar, sert bitki köklerden gelmektedir. Sert bitki kökü olan zencefil, ginseng kökü, zerdeçal ve meyan kökü gibi kökler bu gruba girmektedir. Kök çaylar da ıhlamur gibi kış mevsiminde çokça tüketilen çay çeşitlerindendir. Vücudun direncini arttırır.

Çiçek çaylar ise rahatlatıcı çaylardandır. Uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız, gevşemeye ve rahatlamaya ihtiyacınız var ise çiçek çaylarından yardım alabilirsiniz. Yasemin çayı, papatya çayı, ekinezya ve nar çiçeği gibi çaylar çiçek çaylar grubuna girmektedir.

En Çok Tüketilen Bitki Çayları

Bitki çayları her mevsimde tüketilebilen içeceklerdendir. İstediğiniz zaman istediğiniz bitki çayını tüketebilirsiniz.

Ihlamur: Kış mevsiminde en çok ıhlamur tüketilmektedir. Ihlamur gribe ve öksürüğe iyi gelen çaylardandır. Kış boyunca ıhlamur tüketmek hastalıkların önüne geçilmesini sağlar. Migrenininiz varsa ıhlamuru deneyebilirsiniz, ıhlamur migrenin yanı sıra sinüzite de iyi gelmektedir.

Kış çayı: Kışın vazgeçilmez çaylarındandır. Kış hastalıklarının tedavisinde oldukça iyi bir iş çıkaran bu çay sayesinde yorgun ve halsiz olmaktan da kurtulursunuz. Astımınız varsa astım için nefes açıcı özelliği de bulunmaktadır.

Rezene: Rezene çayı, yeni annelerin denemesi gereken bir çaydır çünkü anne sütünün artmasına yardımcı olmaktadır. Reflünüz varsa reflünüze de iyi gelecektir, midenizdeki gazların atılmasına yardımcı olur.

Papatya: Papatya çayı uyumanıza yardımcı olup sizi rahatlatır. Başka bir deyişle yatmadan önce papatya çayı içmek uyumanıza yardımcı olacaktır.

Apseniz varsa gargara olarak da kullanabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra gastrit ve ülser gibi sorunlarınıza iyi gelir.

Yeşil Çay: Yeşil çay, diyet listelerinde en çok gördüğümüz çaylardandır. Metabolizma hızlandırma özelliğiyle kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan bu çay aynı zamanda sizi kansere karşı korur. Diş çürümesini önlemektedir, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır.

Her mevsimde bitki çaylarını tüketebilirsiniz.

Bitki Çayının Faydaları

Tüm bu çayların yanı sıra aynı zamanda diğer bitki çayları da oldukça faydalı çaylardandır:

  • Melisa çayı sakinleşmenizi sağlar. Çarpıntı ve huzursuzluk gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır.
  • Beyaz çay, cilt yıpranmalarının önüne geçer ve daha enerjik olmanızı sağlar.
  • Kiraz sapı çayı sizi sakinleştirir ve anemiyi önler. Yeşil çay gibi kiraz sapı çayı da kilo vermeye yardımcı olur.
  • Adaçayı ise mide sorunlarına iyi gelir, antiseptik özelliği bulunmaktadır.

Genel olarak bitki çayları önerilen miktarda içildiğinde vücut için oldukça faydalıdır. Ağız içerisinde oluşan yaralardan tutun da bağırsak sorunlarına ve kilo sorunlarına kadar her şeyde tüketilebilir. Önerilen miktarlarda tükettiğinizde sağlıklı ve uzun bir hayat yaşayabilirsiniz.

Demleme ya da kaynatma şeklinde hazırlanır.

Bitki Çayları Nasıl Tüketilmelidir?

Bitki çaylarının çeşitleri farklıdır. Çeşitleri farklı olduğu gibi tüketme çeşitleri de farklılık göstermektedir. Bitki çaylarını tüketmek için iki seçenek bulunur. Kaynatma(dekoksiyon) ve demleme(infüzyon). Bu iki seçenek bitki çaylarının çeşidine göre değişmektedir. Eğer tüketmek istediğiniz bitki çayı kökten, sert ve odunsu bir türden oluşuyorsa kaynatma seçeneğini kullanmalısınız. Aynı şekilde bitkiyi kaynatacağınız çaydanlığın ya da cezvenin içerisinde bir miktar su koyup daha sonra bitkiyi ilave edebilirsiniz. Koşullara bağlı olarak 30 dakika kaynatabilirsiniz. Demleme dediğimiz seçenek ise yaprak ve çiçek gibi bitkilere özgü bir seçenektir. Bitki hassas olduğu için ağzı kapalı olan herhangi bir şeyin içerisine koyabilirsiniz. Kaynatılmış suyu üzerine ilave edip biraz bekletebilirsiniz. Bekletme için önerilen miktar bitkiye göre değişiklik göstermektedir.

Günde En Az Ne Kadar Bitki Çayı Tüketilmelidir?

Bitki çayları her mevsime uygun çaylardandır. Düzenli tüketildiğinde vücuda faydası çok fazladır. Bitki çaylarını düzenli tüketmek önemlidir çünkü eğer fazla tüketilirse sonuçları olumsuz olabilir. Fazla bitki çayı tüketmek hipertansiyona, kalp çarpıntısına, karaciğer enzimlerinin ve böbrek yükünün artmasına neden olmaktadır. Günde 3 bardaktan fazla bitki çayı tüketilmemelidir. En fazla 3 bardak bitki çayı içilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz